10.3.15

The Haiku Guys: el negoci d'escriure haikus o els negocis amb poesia



Qui ha dit que això d'escriure poesia és per a morir-se de fam? És pot convertir la poesia en un negoci? Doncs sembla que si. En esta època de crisis necessitem poesia, més que mai, i surten projectes molt curiosos, com The Haiku Guy.

Lisa Markuson, Erick Szentmiklosy i Daniel Zaltsman són els creadors de The Haiku Guys, una empresa fundada amb els objectius d'escriure haikus per a totes les persones del món. I, encara que això sembla massa ambiciós, The Haiku Guys són contractats regularment per escriure poemes en esdeveniments. En l'últim any han assistit a gales de recaptació de fons, obertures de botigues de vins, nits de cinema, casaments i una infinitat d'altres esdeveniments. Entre els seus clients corporatius es troben Bloomberg, Google, Barnes & Noble, Steve Madden i JP Morgan.

El que fan en un esdeveniment és seure darrere d'un rètol que diu "Free Haiku" (Haiku gratuït) i, amb una màquina d'escriure, redacten per als assistents els poemes que són lliurats en elegants trossos de paper, segons el tema indicat o l'estat d'ànim de qui se'ls demana.

La idea d'establir la poesia com un model de negoci va sorgir per accident, quan Szentmiklosy i Zaltsman tractaven de realitzar una sèrie d'entrevistes sobre l'esperit empresarial. I per fer-ho més atractiu, es van asseure en una taula amb un cartell similar al que ara fan servir en els esdeveniments que assisteixen. El que no sabien és que acabaven de descobrir el seu model de negoci, ja que una setmana després els van demanar assistir a un esdeveniment de ioga. Pel que es van posar d'acord amb Markuson, una artista de performance que utilitza màquines d'escriure i poesia en totes les seves peces.

Cobren entre 200 i 250 dòlars per hora i, de vegades, assisteixen fins a sis esdeveniments a la setmana. I, de fet, el seu negoci està creixent tan ràpid que han començat a contractar poetes per cobrir la demanda.
 
Un negoci ben curiós, com podeu comprovar. Haikus a comanda... segur que per prompte veurem una iniciativa com aquesta per ací. El negoci de la poesia o la poesia en el negocis.