27.11.11

Árbol de la vida: llibre de poesia infantil de Marco Aurelio Chavezmaya


Árbol de la vida és el poemari guardonat amb el Premio Hispànoamericano de Poesía para Niños 2009. El seu autor es Marco Aurelio Chavezmaya i està editat per Fondo de Cultura Económica.

El món quotidià es mostra d'una forma molt poètica sota la mirada i la paraula d'un xiquet que va descobrint la vida de la mà del seu avi.

Vivo en la casa que mi abuelo
me construyó en el árbol
más grande de este huerto.
Ahí dibujo,
observo,
sueño.

I des de l'arbre observa tot el seu entorn que, filtrant-se sota la seua mirada, sembla transformat per la imaginació, però que nosaltres anem reconeixent.

...
la imaginación
es una abeja
encerrada
en el panal
de mi cabeza.

A través dels elements va entenent i mostrant-nos el sentit de viure, el sentit del món. És un llibre de poesia infantil fantàstic per a compartir la lectura els adults amb els xiquets; per a que els adults redescobrim el món amb ulls d'infant i que els menuts se n'adonen de la seua pròpia existència. I tot açò, a més, acompanyat d'unes il·lustracions molt belles, delicades, sugerents i imaginatives, obra de l'artiste mexicà Manuel Monroy. Versos i imatges formen tot un conjunt on es respira sensibilitat i vida, reflexió i remembrances,...

A veces pienso en cosas
que nunca he visto
y extraño una vida
que no he vivido.
Y me asusto. 
 *
Dice mi abuelo
que la muerte
es la sed amable
de la tierra
que se bebe a los hombres
como a gotas de agua.



Un llibre de poesia d'aquest que cal tenir a la mà i llegir i rellegir.