13.7.07

Llegir poesia al metro

Curiosament cada vegada són més els viatgers del metro i altres transports públics que dediquen el temps del seu desplaçament a llegir. Ocorreix en tot el món. Però en Mèxic, a més a més, el que més lligen els usuaris del metro és poesia (al nostre país no).

Dintre del programa Un metro de libros, s'acaba de presentar la col·lecció poètica Poesia en el andén, que edita a cost molt econòmic l'editorial mexicana Alforja que en els seus primer llibres va vendre una tirada de 25.000 exemplars en tan sols quatre mesos. La col·lecció s'amplia amb “Poemas de ángeles caídos”, “Beso a verso. Besos, Besos, Besos.”; “El reflejo del ser. Poemas de espejos”; “Poemas de las cosas que no sucedieron”; “Poemas de brujas y duendes”; “Versos puercos”; “Poesía del tiempo” y “El viaje en la poesía". L'editorial Alforja edita també una revista virtual de poesia, interessant, i que té el seu mateix títol: Alforja.

Compilats per poetes i escriptors com José Angel Leyva, Begoña Pulido Herráez, Mariángeles Comesaña, H. Pascal, Grissel Gómez Estrada i María Luisa Martínez Pessarge, els petits llibres libros contenen poemes escrits per les millors plomes poètiques de tots els temps, aobordant els temes de cada títol.

El programa, ens diu Nelly Achar, directora general d'Un Metro de Libros, surgió ante la necesidad de ofrecer buenas opciones literarias a los usuarios del metro, ante la negativa que en ocasiones argumentan las editoriales o los mismos autores por abaratar sus ganancias y ofrecer ejemplares a precios económicos a las miles de personas que diariamente se transportan en el metropolitano.

Una inicitiava molt bona, interessant i que caldria copiar per adaptar-la al nostre país. Tal vegada així augmentarien els lectors de poesia.
La il·lustració és d'Odilon Redon.