17.2.07

Ripios y adivinanzas del mar, de Fernando del Paso


Fernando del Paso, gran escriptor i poeta mexicà, ha editat un llibre de poesia infantil que, a més a més, hi té endevinalles jugant amb la paraula "mar" -original-. El títol és Ripios y adivinanzas del mar i està editat per Fondo de Cultura Económica, dins la seua col·lecció A orillas del viento. Ens diu l'autor al pròleg del llibre que: Los ripios son unos diminutos animalitos que viven en el fondo del mar de mi imaginación, y que me ayudan a hacer versos. Al final del llibre s'inclou un vocabulari dels ripios i de les endevinalles.
A la Biblioteca de Cocentaina hi van realitzar una sessió d'animació lectora basant-se en aquest llibre. Vam llegir el poemes i em van crear altres d'animals marins. Però és, sobretot, la part final d'endevinalles la que dona pas a un divertiment poètic i lingüístic. Una vegada que hi coneixem l'estructura per a crear endevinalles basant-se en una paraula en surten un grapat basant-se en altres paraules.


XVI

Aunque no escribe ni pinta,
me asegura el calamar
tener suficiente tinta
para pintar todo el mar.


I per a pensar un poquet, ací teniu unes quantes de les seues endevinalles:


¿Cual es el mar más bonito?
¿Cual es el mar más viejo?
¿Cual es el mar que vive en otro planeta?
¿Cual es el mar de las estatuas?
...


Les solucions són fàcils (quan les saps, clar!). Un llibre de poesia infantil que caldria tenir a l'aula. Us el recomanem.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Difícils les endevinalles. Supose que al llibre estaran les solucions. Crec que em sé una. El mar de les estatues és el "marmol". ¿Si o no?

Sàlvia ha dit...

Efectívament! La solució és correcta! És el marbre, "el marmol". Si l'endevinalla l'escriguerem en català podriem també fer-la d'altra manera:
Quin és el "mar" més dur i també vegetal? Mar+Arbre= "Marbre".
Heu descobert les altres endevinalles?

Darabuc ha dit...

Jo diria: 1) maravilloso; 3) marciano. No dono amb cap resposta per al 2).

Sàlvia ha dit...

Gonzalo, per al 2 pensa en l'antigor en els temps de...

Darabuc ha dit...

Oh i tant que sí!